середу, 28 лютого 2018 р.


21 лютого –   Міжнародний день рідної мови

Свято рідної мови за рішенням ЮНЕСКО відзначають
21 лютого всі народи Землі.
Мова – одна із найважливіших ознак нації. Саме вона підтримує національну самосвідомість, любов до рідної землі та повагу до себе. Українська мова увібрала в себе найкращі та найвеличніші здобутки нашого народу, а українська нація має свою могутню класичну літературу, своїх визнаних світовим товариством геніїв: Тараса Шевченка, Івана Франка, Лесю Українку, Михайла Коцюбинського, Василя Стефаника. Наша мова визнана однією із найкрасивіших і мелодійніших мов світу, і має потужний масив писемності, історії та культури, яка нараховує багато тисячоліть.
До Міжнародного дня рідної мови 21 лютого в Терновській сільській бібліотеці  оформлено тематичну книжкову полицю «Квітни рідна мово». Користувачі бібліотеки познайомилися з друкованими виданнями про розвиток української мови, український фольклор, українські пісні, поезію, а також із словниками правопису та довідниками української мови.
В Дунаєвецькій селищній бібліотеці для користувачів було представлено літературно-музичну композицію  «Там де живе рідна мова, живе український народ».
Напередодні відзначення дня рідної мови бібліотекар Маліївецької сільської бібліотеки Іванна Щеглова відвідала місцеву школу та розповіла дітям про важливий  обов’язок кожного громадянина нашої країни знати і цінувати рідне слово, адже мова є скарб,  який потрібно берегти. Діти читали вірші українських авторів.
В Міцівецькій ЗОШ І-ІІ ст.  сільський бібліотекар Людмила Крижанівська, вчитель  української мови та літератури Майя Стельмах провели з учнями 5-7 класів свято “Українську мову знай - гарно й чемно розмовляй”.
Захід проводився у вигляді гри. Діти розділились на дві команди “Мовознавці” та “Любителі мови”. Учні залюбки брали участь у конкурсах: “Найграмотніший”, “Фразеологізми” та інші. Вони змагалися між собою знаннями, кмітливістю, ерудицією, винахідливістю. Усі команди гарно та змістовно давали відповіді на  запитання.
Також в залі звучали вірші у виконанні Олександра Кучерявого, Максима Ковбиша, Олександра Паскалова. А закінчилось свято літературною вікториною “Життєвий і творчий шлях основоположника української мови і літератури Тараса Шевченка”, яку провела Людмила  Крижанівська.
За підсумками журі перемогла дружба.
А Лошковецьким сільським бібліотекарем Людмилою Корженівською для учнів школи була оформлена тематична виставка «Одна вона у нас така, уся співуча і дзвінка». Під час виставки діти ознайомилися з історією походження української мови та славетними майстрами рідного слова.
19 лютого Ставищанським сільським бібліотекарем Галиною Чайкою в бібліотеці  з учнями 9 класу було проведено літературну годину «Люблю, мов сонце, материнську мову» та оформлено книжкову виставку «І той лише пошани вартий, хто мову шанує свою».
З нагоди свята Підлісномукарівський сільський бібліотекар Оксана Голдибан та вчитель Людмила Градецька в школі для учнів 9 та 10 класів провели конкурс  “Кращий знавець рідної мови”. Оксана Анатоліївна підготувала для дітей запитання різної складності.
Однією з кращих письмових відповідей була визначена робота учениці 9 класу Зоряни Білої.
Мова - це не просто засіб людського спілкування, це те, що живе в наших серцях. Змалечку виховуючи в собі справжню людину, кожен із нас повинен, в першу чергу, створити в своїй душі світлицю, у якій зберігається найцінніший скарб – мова. Тож давайте не забувати, що збереження мови не просто залежить від кожного з нас, а є нашим обов’язком, своєрідним внеском у збереження національної культурної спадщини.










Немає коментарів:

Дописати коментар

Шановні бібліотекарі!     З великою приємністю хочу привітати вас із професійним святом – Всеукраїнським днем бібліотек,      Кни...